HUMÁNKUTATÁS

A baktériumok Földünk legősibb élőlényei, kiváló alkalmazkodó képességűek, szimbiózisban élnek növényekkel, állatokkal, és az emberrel is. Más mikroorganizmusok (egysejtűek, gombák, archeák) mellett testünkben és testünk felszínén több ezer féle baktérium él és dolgozik nap mint nap szervezetünk egészségéért.
Legnagyobb arányban a bélrendszerünkben élnek (egy 70 kilós emberben kb. 1,5 kilónyi baktérium él), ezeket a mikroorganizmusokat együttesen hívjuk mikrobiomnak, vagy ismertebb nevén bélflórának. Ugyan nélkülük is képesek lennénk életben maradni, de egészségünkben hatalmas szerepet játszik a bélflóra összetétele.

Mint tudjuk, a csecsemők még védtelenek a környezeti ártalmakkal szemben, ez pontosan azért van, mert még nincsenek bennük baktériumok, nincs kialakult bélflórájuk (egy részét már a természetes szülés közben megkapják, nagy részét viszont az anyatejes táplálással, és a környezethez való fokozatos hozzászokatással). Ezért is fontos például, hogy csak fokozatosan ismerjék meg a különböző tápanyagokat, melyeknek emésztéséhez elengedhetetlenek bizonyos fajta baktériumok. Az anyatejjel és a hozzátáplálással a szervezet azokat a tápanyagokat ismeri meg, amelyeket a gyermek a helyi és családi táplálkozási szokások szerint jellemzően fogyasztani fog, és a bélflóra is ehhez alkalmazkodva alakul ki: olyan baktérium háztartás lesz a bélrendszerben, ami a jellemző ételek emésztését segíti, pl. egy vegetáriánusnak olyan, ami a zöldségek emésztését támogatja, míg például egy „magyaros” étrenden élőnek a fehérje lebontó baktériumok száma lesz magasabb.

A bélflóra amellett, hogy szerepet játszik az emésztésben különböző enzimek segítségével, védi a bél nyálkahártyáját is, vitaminokat termel, míg néhány baktérium a paraziták elszaporodását gátolja. Ezért is nagyon fontos, hogy antibiotikumos kezelésnél az orvosok probiotikumot is felírnak betegség esetén.
Az emésztés mellett fontos szerepe van az egészséges mikrobiomnak, bélflórának testünk teljes egészségében is, köztük az egészséges agyműködésben is. Kutatások kimutatták, hogy szoros össszefüggés van a bélrendszer egészsége és az agyműködés között mind depressziós megbetegedések esetén is, mind memóriavesztéssel járó betegeknél, mint az Alzheimer. Az egészséges életmóddal más értelemben is összefügg a bélflóra összetétele: sportolóknál, rendszeres testedzést végzőknél kimutathatóan nagyobb arányban fordulnak elő bizonyos baktériumok, sőt, lactobacillusokat tatalmazó probiotikum készítményeket ma már előszeretettel fogyasztanak sportolók táplálékkiegészítőként teljesítményük fokozására, afféle legális – veszélytelen, sőt kifejezetten egészséges – doppingszerként.

CSÍRALÉLELMISZEREINK HAMAROSAN ELÉRHETŐEK LESZNEK A NAGYKÖZÖNSÉG SZÁMÁRA, ÍGY MI MAGUNK IS MEGTAPASZTALHATJUK MAJD EZEKNEK AZ EGÉSZSÉGES BAKTÉRIUMOKNAK A JÓTÉKONY HATÁSÁT!

Rendeléssel kapcsolatban keressen minket bizalommal!